Pandemia de COVID a afectat mediul economic mai mult decât se previziona
Peste 60% dintre companii estimează că vor atinge cifra de afaceri din 2019 abia în 2022, arată un nou studiu.
Cele mai multe companii (61%) se aşteaptă ca abia în 2022 să atingă nivelul cifrei de afaceri din 2019, demonstrând faptul că pandemia de COVID a afectat mediul economic mai mult decât se previziona. 15% din ele estimează că vor recupera în 2021 cifra de afaceri din acest an, în timp ce 23% estimează că afacerile, în 2021, vor urma un trend stabil, nefiind influenţaţi de efectele pandemiei. Potrivit Barometrului Moneycorp privind starea economiei, realizat în perioada 1-8 decembrie, 63% dintre cele peste 1.000 de companii chestionate se aşteaptă ca revenirea economică să urmeze tiparul literei ,,K”, 15% estimează o evoluţie sub forma ,,U” sau ‘W” şi numai 7% mizează pe o ascensiune rapidă, sub forma literei ‘V”. Pandemia a afectat, în primul rând, vânzările firmelor din România, situaţie menţionată de 64% dintre cei intervievaţi. Creşterea costurilor cu aprovizionarea şi logistica (48%), creşterea duratei medii de încasare a facturilor (43%), problemele de eficienţă operaţională – munca de acasă, modul de interacţiune cu clienţii – (37%), managementul resurselor umane (pierdere de resurse umane, dificultăţi în atragerea de personal) – 33% şi întreruperea totală a activităţii din cauza stării de urgenţă/lockdown (31%) s-au aflat printre principalele consecinţe ale coronacrizei economice. Întrebaţi care au fost soluţiile adoptate pentru a gestiona efectele economice generate de pandemie, managerii companiilor au menţionat o serie de măsuri luate simultan, cele mai importante fiind reducerea investiţiilor ( 63%), sau reducerea costurilor operaţionale fixe cu chirii, leasing-uri, etc.( 50 %). Pe lista măsurilor luate s-au mai aflat optimizarea costurilor de schimb valutar şi plăţi internaţionale (58%), externalizarea serviciilor non-esenţiale (41%), reducerea salariilor pentru o perioadă de timp determinată (21%), şomajul tehnic (19%) şi reducerea numărului de angajaţi, în linie cu scăderea activităţii (13%). Pe de altă parte, numai 17% dintre firmele intrevievate au apelat la ajutorul financiar al statului, iar în ceea ce priveşte impactul programelor de relansare, doar 5% le-au considerat ca având impact semnificativ în dinamica business-ului. Capacitatea ţărilor de a depăşi criza în 2021, odată cu utilizarea vaccinurilor anti-COVID va fi determinată de eficienţa programelor de susţinere a economiilor, în care autorităţile vor juca un rol important’, susţin autorii studiului. Potrivit experţilor Moneycorp, pentru România perspectivele sunt în general pozitive, mai ales în contextul în care ţara noastră urmează să beneficieze de un pachet fără precedent de finanţare, din partea UE, de peste 80 de miliarde de euro.
Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanţă Frames în perioada 1-8 decembrie, pe un grup de peste 1.000 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale, FMGC sau Turism, parteneri şi colaboratori ai Moneycorp România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.frames.com