Peste o treime dintre directorii executivi din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, estimează scăderea afacerilor în anul următor
Peste o treime dintre directorii executivi din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România, estimează scăderea afacerilor în anul următor din cauza riscurilor geopolitice, de securitate cibernetică sau a modelului de business. Cu toate acestea, ei se arată mai puţin interesați decât omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor.
Directorii executivi din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, sunt mai îngrijoraţi decât omologii lor de la nivel global de riscurile cu care se confruntă companiile în prezent, precum competiţia, modelul operaţional, securitatea cibernetică sau contextul geopolitic. În acelaşi timp, responsabilii afacerilor din estul și centrul Europei acţionează şi cheltuiesc mai puţin pentru a reduce riscurile, susţin autorii raportului Global Risk Survey 2022 realizat de PwC. Preocuparea faţă de impactul riscurilor se poate observa din unul dintre principalele rezultate ale sondajului: 36% dintre respondenţii din regiune cred că veniturile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor, în comparaţie cu doar 15% la nivel global.”Pandemia a perturbat piaţa muncii şi lanţurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporeşte riscurile cibernetice, introduce sancţiuni care evoluează rapid şi pune siguranţa în prim-planul tuturor deciziilor. În acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, şi în special din România şi Polonia, sunt mai îngrijoraţi decât colegii lor de la nivel global, iar organizaţiile trebuie să-şi adapteze strategiile de management al riscului pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România. Studiul mai arată că liderii de afaceri la nivel global intenţionează să crească cheltuielile pentru tehnologia de gestionare a riscurilor într-o măsură mai mare decât cei din Europa Centrală şi de Est. Ca posibile explicaţii pentru această situaţie pot fi, pe de o parte, lipsa împuternicirii pentru a acţiona, din cauza structurilor corporative în care lucrează, cât şi lipsa unei imagini complete a riscurilor la care sunt expuse companiile. Spre comparaţie, doar 18% dintre directorii executivi din ECE intenţionează să majoreze investiţiile în automatizarea proceselor de detectare a riscurilor, faţă de 31% la nivel global. În acelaşi timp, numai 21% vor să aloce mai mulţi bani pentru tehnologii de detecţie şi monitorizare a riscurilor, faţă de 29% la nivel global.De remarcat este faptul că directorii din ECE sunt mai puţin îngrijoraţi decât omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor într-un mediu politic imprevizibil, impredictibilitatea fiind o caracteristică a regiunii în ultimii 30 de ani.
Sondajul Global Risk Survey 2022 este un sondaj realizat în rândul a 3.584 de directori generali şi de risc, audit şi conformitate la nivel global. Eşantionul pentru Europa Centrală şi de Est este format din răspunsuri din Republica Cehă, Polonia şi România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.