Plăți suplimentare pentru telemuncă

Publicat de Corina Muntean, 4 ianuarie 2021, 10:53 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 20:09
Într-o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea nu doar pentru români, Parlamentul a adoptat o lege prin care cei care lucrează de acasă ar putea primi până la 400 lei pe lună. Suma este menită să faciliteze plata facturilor acumulate în perioada de telemuncă.
Pandemia de COVID 19 va continua o bună parte a anului 2021, până când majoritatea populației se va imuniza, iar în această perioadă foarte mulți dintre noi vom continua să lucrăm de acasă. Fiindcă o parte a cheltuielilor de lucru se transferă la noul loc de muncă, Parlamentul s-a gândit să facă o faptă bună pentru angajați. Începând din acest an, angajatorii vor acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează la domiciliu. În această situație, salariaţii ar putea primi o sumă de până la 400 de lei/lunar. Banii nu sunt impozabili şi pot fi alocați fără documente justificative din partea beneficiarilor. Legea 296/2020, care prevede că angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 decembrie.
Salariaţii care muncesc în regim de telemuncă vor primi cei maximum 400 de lei de la angajatori pentru a-şi plăti facturile de energie, apă, încălzire, internet etc. Din banii aceştia angajatul îşi poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform legii. Este de așteptat ca foarte mulți români să ajungă să primească acești bani pentru că ei pot fi foarte ușor scoși din firmă. Angajatorii trebuie să le ofere telesariaţilor banii pentru utilităţi fără ca aceştia să fie nevoiţi să aducă documente justificative. Asta înseamnă că nu ai nevoie de factura la gaz, la curent sau la internet, dacă angajatorul vrea să te ajute să-ți achiți aceste cheltuieli lunare.
Din păcate, în final, implementarea acestei inițiative legislative ține de patron, ea nefiind obligatorie. Dar, pentru că sumele nu se impozitează și nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar cheltuielile sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, e foarte posibil ca mulți angajatori să fie tentați de prevederile ei și să ofere un bonus angajaților, pe măsură ce aceștia devin mai pretențioși și va fi tot mai dificil de găsit înlocuitori pe piața muncii. De asemenea, dată fiind ușurința cu care acești bani pot ieși din firmă, este de așteptat o creșetere a numărului tentativelor de evaziune fiscală, prin care firme înființate peste noapte să opereze fictiv astfel de plăți, urmărind mai apoi deducerea acestor bani de la stat. Dar probabil că Fiscul este pregătit să facă față unor astfel de încercări și le va descoperi și sancționa la timp într-un al 2-lea an dificil, în care se așteaptă revenirea economică.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.