Precizări privind creşterea preţului energiei
Preţul ridicat de pe bursă al energiei nu se va reflecta în facturile plătite de populaţie, dau asigurări reprezentanţii Ministerului Energiei.
Potrivit secretarului de stat, Iulian Tudorache, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Consiliul Concurenţei anchetează factorii care au generat creşterile de preţ şi dacă au existat companii cu practici incorecte în această perioadă:
Momentan nu se resimt şi în niciun caz nu se vor resimţi către populaţie. Asta ne-am aisgurat. Piederile practic sunt pe furnizori, pentru că sunt contracte încheiate. Este o piaţă reglementată, nu au cum să se răsfrângă asupra consumatorilor. Nu se va întâmpla, am vorbit inclusiv cu companiile implicate, îşi vor asuma aceste fluctuaţii de preţ.”
Pe de altă parte, săptămâna trecută, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, afirma că preţul mare al energiei pe bursă se va regăsi în factura consumatorilor, precizând că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de coerenţă în ceea ce priveşte politica de stocare din vara lui 2016. Pe 1 februarie, energia se tranzacţiona cu suma-record de 680 de lei pe megawatt-oră, dar, de atunci, preţul a început să scadă. El se menţine, însă, la un nivel dublu faţă de primele zile ale anului.
Sursa: RRA