Punctul pe i cu Radu Florea-Dumnezeu e acum și pe facebook? partea aII-a
Dumnezeu e… acum și pe facebook?- partea a doua
Interacțiunea cu divinul nu se poate măsura, se poate doar simți. Cuantificarea după numărul de mătănii și aplecări, zile de post, ca și după frecvența rugăciunilor n-are a face cu intensitatea, cu fervoarea și cu adîncimea credinței individuale în ceva absolut, inefabil, nepalpabil, nemăsurabil după sistemele convenționale de măsuri și greutăți. Pentru că acestea organizează și raportează la modele lumea materială, nu pe cea spirituală, despre care iarăși, nu știm multe. Dar sunt unii, și nu puțini care au simțit apropierea divină, mâna lui Dumnezeu cum se spune, la cotituri de viață. Nemaivorbind de experiențele din așa-descrisul tunel de lumină la hotarul dintre viața de aici și cea de dincolo, cum se spune la scripturi.Și nu numai la creștini. O viață de apoi este o idee devenită filozofie de viață în multe practici și credințe religioase de pe glob.
Și-a dat sufletul, spun bătrânii satului, când unul dintre ei trece în neființă.Cui l-a dat? Atunci înseamnă că l-a primit de undeva,nu?! Că n-a venit el, sufletul, de nicăieri…
Revoluția internetului amprentează până și practicile religioase contemporane, se vorbește mai deschis despre experiențe personale la limita mistică a inexplicabilului rațional, se practică prozelitismul chiar pe internet. Omul modern nu poate trăi fără socializare virtuală, la muncă ce să mai vorbim? Aptitudinile de calculator sunt în fișa postului peste tot iar dacă el, omul modern mai are și o credință la pachet, în ceva inamovibil, moștenit așa, neclintit, de la bunici și părinți, atunci cum le poate împăca pe amândouă? Renunță la una sau la cealaltă și merge mai departe…?!
Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea