Recesiunea și temerile provocate de COVID 19 se resimt și în domeniul investițiilor transfrontaliere
Publicat de Corina Muntean, 8 mai 2020, 19:02 / actualizat: 9 august 2020, 12:10
Neștiind încotro se îndreaptă viitorul, potențialii investitori stau pe gânduri înainte să se decidă în a face un pas hotărâtor. Prin urmare, nu e de mirare că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut cu aproape o cincime în primul trimestru anului.
Mai precis, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate a scăzut în primele trei luni ale anului în curs cu 19,7%, comparativ cu perioada similară din 2019, a anunțat Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, în primul trimestru au fost înființate doar 1.201 de unităţi noi în care capitalul necesar porniri a fost adus de persoane din străinătate. Cele 1.201 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de aproximativ 2 milioane de dolari, în scădere cu aproape jumătate faţă de ianuarie-martie 2019. Mai grav este că în martie doar 309 societăţi noi cu participare străină la capitalul social subscris au fost înființate față de 561 cu un an înainte, în aceeași lună. De exemplu în Brașov, în martie 2020 au fost puse bazele afacerii pentru 9 noi firme cu capital străin, în timp ce în Mureș doar pentru două, iar în Covasna și Harghita pentru una. Valoarea totală a capitalului social subscris în cele 4 județe prin înființarea celro 13 firme a fost un pic mai mult decât 11 mii de dolari. În acest ritm putem să ne luăm adio de la investiții de capital de anvergură la noi. S-au făcut totuși, câți va pași până acum în ultimii 30 de ani. De pildă, până la finele lunii martie cel mai mare număr de societăţi cu participare străină în România era cu investitori din Italia peste 49 de mii, dar cea mai mare valoare a capitalului social investit aparţine societăţilor olandeze, respectiv 12,7 miliarde de dolari, în 5.446 de firme. Următorii mari investitori sunt Austria și Germania cu 7,1 respectiv 7 miliarde de dolari și Cipru cu aproape 6 miliarde. Ungaria ocupă locul 10 la nivel de capital investit în România cu 1,8 miliarde dolari în aproape 14 mii de firme. La aceeași dată, în România existau mai mult de 228 de mii de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris era de 63,62 miliarde de dolari. Nu e o sumă oarecare, dar oare cât profit au scos de-a lungul perioadei de activitate în România cele 228 de mii de firme cu capital străin și cât au trimis sau trimit în continuare din el statelor lor. Nu e de condamnat, pentru că investițiile trebuie să dea rod și să se amortizeze. Numai că, între timp, noi tot va trebui să ne împrumutăm ca să avem din ce plăti deficitul financiar, respectiv banii pentru salarii, pensii și șomaj tehnic. Numai în luna mai Ministerul Finanţelor Publice și-a propus să împrumute de la băncile comerciale peste 4 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie și şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. Asta, așa, ca să facem față crizei actuale.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.