România este în fruntea Europei de Est la creştere economică, cu un avans de 4,8 % în 2022
Publicat de Corina Muntean, 21 februarie 2023, 07:08
În Ungaria, inflaţia şi scumpirea creditului au făcut ravagii în economie, iar salariul minim brut lunar pe economie a ajuns să fie mai mic decât cel din România, situat acum la 600 de euro.
Sezonul acesta, economia Uniunii Europene a fost salvată de la recesiune, printre altele, de vremea mai caldă decât ar fi fost normal.
Dintre ţările Europei de Est, România s-a descurcat cel mai bine în trimestrul patru al anului trecut, care se anunţa cel mai dificil dintre toate, scrie într-un articol ziarul financiar. Modesta creştere a PIB de 1% faţă de trimestrul anterior este uriaşă în comparaţie cu rezultatele vecinelor din regiune şi chiar ale economiilor mai răsărite din zona euro.
Polonia a evitat recesiunea mulţumită aportului milioanelor de refugiaţi ucraineni pe care i-a primit și care a sporit cererea pentru consum intern.
Bulgaria s-a remarcat prin revenirea exporturilor.
În Ungaria, în schimb, teama că ţara rămâne în urmă la nivel de trai şi salarii în timp ce preţurile o iau razna s-a adeverit. Economia a încheiat anul 2022 în recesiune, cu preţuri la unele produse ungureşti mai mari decât în vest şi cu salariul minim brut mai mare doar decât cel din Bulgaria. Investiţiile şi consumul au încetinit, iar seceta severă a lovit producţia agricolă.
Nici Cehia, cea mai matură economie din regiune, n-a scăpat de recesiune în condiţiile în care consumul a încetinit, printre altele sub impactul creşterii puternice a facturilor la energie, preţ plătit pentru diminuarea dependenţei de gazele naturale ruseşti. Scădrea economică din ultimele 3 uni a fost de 0,3 %, la fel ca și în Ungaria.
Ce va fi în continuare? Potrivit ZF, deşi incertitudinile economice create de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, de politicile Chinei de stopare a pandemiei de Covid-19, de penurii şi de secetă fac ca modelele pentru proiecţii pe termen lung să fie depăşite, cele pe termen scurt pot fi mai credibile. Lanţurile de aprovizionare se reaşează, economiile şi afacerile se reechilibrează, iar instituţiile de prognoză au avut timp să-şi recalibreze algoritmii. Estimările Comisiei Europene arată o încetinire drastică a creşterii economice în Europa de Est şi în toată Uniunea în primele trei luni ale acestui an, după care urmează o accelerare modestă. PIB-urile României, Ungariei şi Bulgariei vor creşte cu 0,2% în primul trimestru. Cehia va stagna, ceea ce ar reprezenta o îmbunătăţire faţă de evoluţiile din trimestrele anterioare.
În restul UE, Germania este aşteptată să intre într-o recesiune uşoară, cu o adâncime maximă de minus 0,2%.
Dintre economiile mari, doar Austria va avea aceeaşi soartă. Italia se va opri din scădere undeva la limita recesiunii, Spania va încetini până la o creştere marginală, iar Franţa va stagna.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.