Scădere dramatică a jucătorilor la Loto
Publicat de Corina Muntean, 12 noiembrie 2020, 15:27
În primul semestru al acestui an veniturile Companiei Naționale Loteria Română au scăzut de aproape 34 de ori față de aceeași perioadă a anului trecut, având în vedere că activitatea a fost complet oprită timp de trei luni.
Dacă anul trecut s-a înregistrat un profit de aproape 60 de milioane de lei în primele 6 luni, anul acesta profitul net a fost de 1,7 milioane de lei.
Situația nu va fi cu mult diferită nici în semestrul doi din cauza măsurilor discreționare luate de companie pentru reducerea efectelor pandemiei.
Mai mult de 80 % din agențiile din țară sunt închise, motiv pentru care mii de angajați sunt în șomaj tehnic cu un venit minim lunar.
Sindicatele atrag atenția că situația nu mai poate continua așa prea mult timp chiar dacă unele județe au decis deschiderea spațiilor de jocuri de noroc pentru loto, precizează președintele Sindicatului Liber Loto, Călin Cociș:
În unele județe, comitetele județene pentru situații de urgență au acordat o derogare operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc pentru a-și relua activitatea pentru produsele gen loto și loz. Și în Mureș este în analiză solicitarea și sperăm că se va decide în acest sens. A scăzut dramatic numărul de participanți la Loto pentru că nu mai au unde să joace, doar la acele automate care au fost recent instalate. Deci, situația este dramatică la nivelul Loteriei, în primul rând pentru cei 2.000 de salariați care sunt pentru a patra lună în șomaj tehnic cu un venit de circa 1.000 de lei pe lună.
Sindicaliștii solicită Guvernului României să revină asupra măsurii de suspendare a activității în agențiile Loto și se permită reluarea activității în aceste unități unde se respectă toate măsurile sanitare specifice pandemiei.
Sindicatul Liber Loto și Federația Columna, la care este afiliat, pregătesc, de altfel, o acțiune în instanță, în contencios administrativ, prin care să conteste prevederea din Hotărârea de Guvern care interzice aceste activități.
Cristina Bulbescu