Situația epidemiei de rujeolă
Ministerul Sănătății anunță că s-au înregistrat peste 8 mii de cazuri de rujeolă şi 31 de decese la nivel naţional de la începutul epidemiei.
Medicii atrag atenţia că vaccinarea previne nu numai îmbolnăvirea, dar şi complicaţiile acestei boli.
Reporterul RRA, Marilena Frâncu, rezumă ultimele date primite de la Ministerul Sănătăţii.
Majoritatea deceselor înregistrate de la începutul epidemiei de rujeolă au intervenit la copii mai mici de un an, respectiv 23, conform unei informări venit din partea Ministerului Sănătăţii. Dintre aceştia, mai mult de jumătate nu aveau alte boli asociate, în momentul momentul contactării rujeolei, afecţiuni care se puteau grava sau puteau provoca decesul. În acest context, specialiştii atrag atenţia că vaccinarea previne nu numai îmbolnăvirea cu rujeolă, dar şi alte complicaţii ce pot apărea în cazul existenţei altor maladii. La grupa de vârsta 2-3 ani, s-au înregistrat trei decese şi alte cinci au intervenit la copii şi adolescenţi cu vârsta între 9 şi 27 de ani, aceştia din urmă aveau boli asociate, respectiv Sindrom Down, tetrapareză spastică, boala Niemann Pick, epilepsie şi infecţie cu virusul HIV.
Toate decesele cauzate de epidemia actuală de rujeolă au intervenit la persoane nevaccinate.”
Ministerul Sănătății anunță că acţiunile de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei se intensifică în toată ţara.
Autorităţile locale din fiecare judeţ au la dispoziţie o săptămână pentru a identifica zonele cu cel mai mic procentaj de copii vaccinaţi.
În localităţile unde nu există medici de familie vor fi trimise echipaje mobile şi se va apela la medici voluntari.
Între timp, dozele de vaccin încep să ajungă la Direcţiile de Sănătate Publică, iar medicii dau asigurări că stocurile sunt suficiente până la sfârşitul anului pentru vaccinarea tuturor copiilor, inclusiv a celor care nu au primit vaccinul în perioada când acesta a lipsit din cabinetele medicilor de familie.