Turismul românesc, la mila decidenților
Unul din sectoarele economice care au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei este turismul, situație resimțită din plin și în județul Mureș.
Numeroși angajați au plecat iar pierderile din domeniu au fost uriașe.
În lipsa unui răspuns al guvernelor de până acum, Federația Patronatelor din Turismul Românesc a trimis și viitoarei coaliții de guvernare un set de măsuri care trebuie luate cu prioritate.
În primul rând este vorba de reintroducerea voucherelor de vacanță, impozitarea tips-ului sau a bacșișului începând cu 1 ianuarie 2022 , impozitarea cazării și a mesei cu 10% a angajaților din alte localități dar și finalizarea Legii turismului.
Pe lângă acestea, patronatele din turism cer, în regim de urgență, plata despăgubirilor promise pentru lunile de inactivitate totală din 2020 și pornirea programelor de relansare a sectorului HoReCa.
În plus, pierderile suferite în turism se răsfrâng puternic asupra producătorilor români, precizează pentru Radio Târgu-Mureș prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turism, Dragoș Răducanu:
Mass-media a prezentat ca mergând foarte bine Litoralul Românesc dar asta nu înseamnă tot turismul din România. Turismul în marile orașe a fost undeva până-n 20% față de 2019, stațiunile balneare, stațiunile montane iarăși au suferit. La noi nu se pune bază pe turism omițându-se că turismul are un factor multiplicator mai mult decât orice altă activitate și că la o persoană care lucrează în turism, mai sunt 4 care deservesc acest sector. Ca să luăm un exemplu ușor de înțeles, comercianții de bere, din cauza pandemiei și a consumului prin restaurante, și-au scăzut vânzările cu 60%. Dar, același lucru se poate spune și despre producătorii de carne, producătorii de ouă, toți au suferit pentru că nu au mai avut unde să desfac produsele.
În județul Mureș, după anul dezastruos 2020, când turismul a suferit o scădere dramatică, datele statistice din acest an arată o revenire, însă doar parțială a numărului de turiști, aflăm de la șeful Direcției de Statistică Mureș, Ioan Matei:
Se vede o revigorare, să spun așa, a turismului și avem creșteri de 40-50% față de anul trecut, legat de numărul de turiști și numărul de înnoptări dar suntem departe de acele cifre din anul de grație 2019 când aveam peste 400.000 de turiști la sfârșitul lunii august. Acum, nici la 250.000 nu suntem.
Cei mai mulți turiști străini care au venit anul acesta în județul Mureș sunt, ca și în anii trecuți, maghiarii, urmați de nemți și de românii de peste Prut.
Cristina Bulbescu