Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti a fost inaugurat, vineri, la Braşov
Oficiul are reprezentanţi în şase judeţe din ţarã, respectiv Iaşi, Galaţi, Argeş, Timiş, Bihor şi Alba care acoperã tot teritoriul ţãrii, deservesc producãtorii mici şi mijlocii, ţin legãtura cu procesatorii şi operatorii şi primesc cererile pentru atestarea produselor. Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat cã ministerul a iniţiat o hotãrâre de guvern prin care produsele ecologice sã aibã un suport printr-o schemã compatibilã cu piaţa comunitarã în care 50% din cheltuielile de certificare a unui produs ecologic şi tradiţional sunt suportate din bugetul ministerului. De asemenea, se mai acordã suma de 425 de lei pentru un hectar de culturã vegetalã certificatã ecologic, 700 de lei pentru un hectar de viţã-de-vie certificatã ecologic, dar nu mai mult de 20 de hectare, şi 75 de lei pentru o familie de albine certificatã ecologic. În acest moment, în România sunt atestate 1.800 de produse tradiţionale şi ecologice şi 3.800 de operatori în sectorul ecologic.
Dintre produsele ecologice tradiţionale atestate se numãrã pâinea cu cartofi, brânza în coajã de brad, pãstrãvul afumat, cârnaţii de Pleşcoi, magiunul de prune sau fructele de pãdure. Sursa: Agerpres